Stress og ADHD

ADHD medfører vanskeligheder, som giver en særlig sårbarhed over for stress. Derfor er følelsen af stress ofte til stede hos mennesker med ADHD.

Årsagen til stress

Stress opstår, når krav og forventninger er større end de ressourcer, du har i en given situation. En følelse af kaos og katastrofe opstår, når presset bliver for stort. Følelsen kan overskygge alt, og det kan være svært at handle fornuftigt i den situation. Reaktionen kan fx være pludselig og voldsom vrede eller gråd. Dine venner og familie synes måske, at du overreagerer og forstår slet ikke, hvad der har udløst anfaldet. Bagefter forstår du det måske heller ikke helt selv.

Stressfaktorer

Overskuddet til at klare de krav, der stilles til dig i hverdagen, bliver mindre, hvis du har mange stressfaktorer. Det kan for eksempel være vanskeligheder med at skabe overblik og struktur, planlægge og gennemføre daglige opgaver, overskue økonomi, forstå sammenhænge og sortere i sanseindtryk. Søvnbesvær er også udbredt blandt mennesker med ADHD, og mangel på søvn er en væsentlig belastningsfaktor, som kan være årsagen til manglende overskud.

Find årsagen til din stress

Det er vigtigt, at du får indsigt i din stress og en forståelse for, hvad der stresser dig. På den måde kan du blive i stand til at opdage begyndende tegn på stress og reagere på det, inden følelsen af kaos og katastrofe opstår.

Gå på opdagelse og find frem til aktiviteter, situationer eller andet, som øger dit stressniveau.

Udfyld gerne et stress-skema for at få et overblik.

Sammen med stress-skemaet kan du udfylde et ugeskema. Her skriver du, hvad der har stresset eller afstresset dig, så du kan finde frem til en sammenhæng.

Gør noget ved det – Detect and destroy

Du må arbejde på at undgå situationer, som stresser dig i det daglige. Når du har fundet frem til årsagen til din stress, bliver det lettere at se, hvor du er nødt til at sætte ind og gøre noget andet, end du plejer. Læg også mærke til, hvad der afstresser dig, så du kan gøre mere af det.

Har du søvnproblemer må du arbejde på at skabe gode rutiner og vaner, som kan give dig en bedre søvn. Læs mere om ADHD og søvnproblemer

Stressfaktorerne kan du reducere ved at skabe struktur og bruge piktogrammer og andre støtteredskaber til at planlægge og organisere dine daglige opgaver. Du kan også have rigtig god gavn af vores mestringsbank.

Hvis du har svært ved at skabe struktur på egen hånd, kan du bede din familie eller en ven om at hjælpe dig. Du kan også bede om støtte til det hos kommunen. Det er meget vigtigt, at du får det gjort. Når du har fået overblik over og struktur på dine daglige opgaver, opdager du, hvor meget det letter dit stressniveau.

Podcast om ADHD og stress

ADHD Podcast med Manu Sareen
EPISODE 11 - ADHD & STRESS Denne episode har jeg endnu en gang fornøjelsen af at have læge Anne-Lene Schwartz som gæst, som er ekspert inden for ADHD, stress og misbrug. Stress er et alvorligt problem, som i mange tilfælde kan forstærkes, når det indtræffer i kombination med ADHD. Sammen udforsker vi stressens kompleksitet og dykker ned i den underliggende fysiologi. Vi tager et indgående kig på, hvordan stress specifikt påvirker hjernen hos personer med ADHD. Vi undersøger også de forskellige tiltag, man kan tage for at minimere stressfaktorer og dermed reducere niveauerne af stresshormonet kortisol i hjernen. Dette er særligt vigtigt, da et højt niveau af kortisol kan have en række negative effekter på kroppen og sindet.I denne episode deler Anne-Lene Schwartz også værdifulde råd til, hvordan man effektivt kan reducere stress. Dette inkluderer anbefalinger om specifikke vitaminer og kosttilskud, der har vist sig at være gavnlige i forbindelse med stresshåndtering. Derudover vil vi tale om nogle af de utraditionelle metoder til stressreduktion, såsom vinterbadning, og hvorfor dette kan have positive effekter på både krop og sind.Det er også essentielt at reflektere over, hvilke aspekter af din hverdag der dræner dig for energi og potentielt forårsager stress. At tage skridt mod at adressere disse faktorer kan være afgørende for at bevare mental balance og velvære.Vi håber, at dette afsnit vil give dig indsigt og værktøjer til at tackle stress, især hvis du eller en person tæt på dig lever med ADHD. Tag dig tid til at lytte og bliv bedre rustet til at håndtere de udfordringer, som livet bringer.
Læs mere