Søvn når ADHD/ADD forstyrrer

God søvn kan være svær at få, når du har ADHD eller ADD

Søvn har stor indflydelse på vores generelle trivsel og velvære. Mange med ADHD og ADD oplever at have vanskeligheder med deres søvn. Det kan være svært at falde til ro, urolig søvn og/eller vanskeligheder med at vågne op om morgenen. At skabe gode rutiner omkring søvnen kan være et rigtig godt sted at starte.

Søvnbehov

Søvnbehovet er meget forskelligt fra menneske til menneske og varierer igennem livet. Som en tommelfingerregel kan du bruge denne oversigt over hvor meget søvn timetal pr. døgn:

  • Unge (fra 15 år): 8-9 timer
  • Voksne: 7-8 timer

Ændring af rutiner tager tid

Hvis du gennem længere tid har haft svært ved at sove så vær tålmodig, når du vil prøve at ændre rutiner. Du får sjældent skabt gode søvnvaner fra den ene dag til den anden. Ofte må på arbejde på gradvist at ændre dem

Hvis du vil prøve at komme tidligere i seng, kan du starte med at gå i seng, når du reelt føler dig træt – også selv om det er sent. De fleste vil da opleve hurtigt at falde i søvn – helst inden for et kvarters tid.

Når det er afprøvet med held nogle aftener, kan du gradvist fremrykke sengetiden med fx 20 minutter ad gangen, indtil du har nået en passende tid, der svarer til dit søvnbehov.