Alkohol og ADHD/ADD

Alkohol er tit en del af fester eller det at gå i byen

Du vil sikkert gerne med til fest og i byen – ligesom alle andre. Det er sjovt at feste løs og hygge med vennerne.

Det er en social ting at sidde og drikke sammen med vennerne. Måske spiller I et drikkespil, leger ølstafet eller bunder om kap. Når man bliver beruset, bliver festen mange gange lidt sjovere. Man tør mere. Snakker mere. Flirter uden at være genert. Glemmer lidt de svære ting.

Det gælder selvfølgelig kun, hvis du kan styre det.

Ellers kan man blive temmelig pinlig. Sige noget man ikke skulle have sagt – værre end man plejer. Falde. Falde i søvn. Være så pinlig, at den man er forelsket i, ikke synes, at man er interessant. Og du har hermed forspildt en chance for en sjov aften i byen.

Du har sikkert hørt det før, men here goes: Man behøver ikke at drikke, for at have det sjovt. Man behøver i hvert fald ikke at drikke ret meget.

Hvis det går helt galt, så kan du få blackout og ende til udpumpning. Det er inden et blackout, at du kan tage virkelig dumme beslutninger – alt fra at kysse din vens kæreste, få spærret dit dankort, styrte på cyklen og miste dine fortænder, til at få tatoveret din ekskærestes navn henover brystkassen, tage stoffer, falde i havnen. Alt kan ske på dette stadie.

Tag hellere en breezer eller to eller nogle øl. Det er nemmere at tælle end tequilashots, ølbong eller ren sprut med cola i mærkelige blandingsforhold.

Det kan være, du slet ikke drikker. Nogle har bare ikke lyst. Mens andre begrænser, hvor meget de drikker, fordi de ikke kan ikke lide følelsen af at være ude af kontrol. Eller fordi de er på ADHD-medicin og ikke har det så fedt med den kombi.

Det kan være en god idé, at du allerede før du tager hjemmefra beslutter dig for, om du vil drikke alkohol. Og hvis du vil, hvor meget. På den måde har du allerede besluttet dig, så du ikke skal træffe beslutningen, når du tilbydes en øl eller en drink – og måske mødes med et kom nuuuu.

Hold fast i dig selv og sig nej, hvis det er det, du helst vil. Også hvis de andre presser.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man stopper ved 4 genstande hver gang. En genstand svarer til en øl, et glas vin, en alkoholsodavand, et shot på 2 cl eller en almindelig drink.

Og er du under 18 år, så fraråder de (Sundhedsstyrelsen) i øvrigt at du drikker overhovedet.

Hvilken indvirkning har ADHD-medicin og alkohol på hinanden?

ADHD-medicin kan i visse tilfælde påvirke effekten af alkohol. Hvis du tager medicin mod ADHD, bør du derfor være forsigtig med at drikke alkohol. Det er forskel fra præparat til præparat, så læs indlægssedlen.

Ens for alle er det dog, at medicinen påvirker din hjerne og det samme gør alkohol. Så alkoholen og din medicin vil derfor ofte forstærke hinandens virkning. Hvor store mængder medicin eller alkohol der skal til, for at virkningen forstærkes, afhænger af indholdet i medicinen og mængden af alkohol. Spørg lægen, hvis du er i tvivl.

Alkohol og misbrug

ADHD / ADD er en forstyrrelse, der påvirker din hjernes belønningssystem, så den ikke automatisk stimulerer din hjerne som hos andre. Derfor skal der hos dig med ADHD eller ADD nogle gange en større påvirkning til, før du får oplevelsen af belønning og tilfredsstillelse. Det betyder, at du i højere grad end andre er i risiko for at udvikle afhængighed af en eller anden type stimulans, som fx alkohol.

Du skal også holde øje med, at du ikke drikker alkohol for at få styr på din rastløshed eller uro. At du ikke drikker alkohol for at få en opgave udført. Og at du ikke drikker alkohol for at få styr på dine tanker. Hvis du har de vaner, så begynder det at blive et skråplan, og du kan være på vej ud i et alkoholmisbrug.

Forskningen viser, at hvis du er ung med ADHD og ikke tager ADHD-medicin, så er din risiko for at udvikle et misbrug større end, hvis du tager medicin. Ikke rigtig fordi medicinen afholder dig fra at drikke, men fordi alkohol, hash eller stoffer kan komme til at blive din egen ”medicinering” af din hjernes belønningssystem, din uro eller dit tankemylder.

Et skadeligt forbrug er over 10 genstande om ugen for både kvinder og mænd. Drikker du mere end det, så drikker du for meget – og så skal du nedsætte dit forbrug. Hvis du ikke kan det, så skal du søge hjælp.

Værktøjskasse
Drikker du for meget