Undgå at konflikter eskalerer

Når man står i en konflikt er det svært at tænke klart, det er derfor godt at kende sine udveje og på forhånd være klar på, hvad man kan gøre for ikke at eskalere konflikten

Kend konflikttrappen

Lær konflikttrappen at kende, så du bliver mere bevidst om, hvornår du eller andre er i gang med at optrappe en konflikt. Lad dig ikke friste til at følge andre op ad trappen, men gør dig umage for at blive på de nederste trin.

 

Anerkend den anden

Konflikter opstår og eskalerer nogle gange, fordi den ene part i samtalen føler sig afvist og ikke anerkendt. Forsøg at lytte og gentage det, som den anden part siger. Husk, at selvom man viser, at man har hørt den anden, så har man ikke givet den anden ret. Man har blot anerkendt deres synspunkt.

Kend og brug dine nødudgange

I en konfliktsituation kan man blive så presset, at man mister kontrollen over sig selv. Heldigvis vil de fleste mennesker naturligt forsøge at undgå kontroltabet ved at bruge en nødudgang, som fjerner presset. En nødudgang kan være at gå sin vej, at vende sig væk, holde afstand eller aflede sig selv på en eller anden måde.

Kend dine nødudgange og brug dem for at undgå kontroltab. Fortæl dine relationer om dine nødudgange, så de forstår, hvorfor du fx trækker dig fra en diskussion.

Tal om ting i fredstid

Når man er i konflikt, er man stresset og i alarmberedskab. Derfor kan det være svært at finde en god løsning i selve situationen. Accepter dette og tag emnet op igen, når du og den anden part er i ro igen.