Social i julen

Måske synes du, at julens mange sociale arrangementer hurtigt kan blive for meget? Hvis du alligevel gerne vil være social i julen, så er her nogle gode råd.

Tag med, men gå tidligt hjem

Bestem dig på forhånd for, at du vil (og gerne må) gå tidligt hjem. Sig til værten/værtinden, at du går tidligt hjem. På den måde har du allerede indviet ham/hende i din intention, og du behøver ikke at forklare dig eller give en grund, når du går.

Vælg det vigtigste ud

Hvis du er inviteret til for meget, så vær kritisk. Sig ikke ja med det samme, men vælg de ting ud, som betyder noget for dig og din familie. Prioriter de ting og de mennesker, som giver energi.

Tænk arrangementet igennem

Ved du, hvad der skal ske og hvad der forventes af dig? Har du styr på H’erne – Hvad skal der ske, hvor, hvornår, hvor længe og med hvem?

Hvem, hvad og hvornår

Er du i tvivl så spørg en af de andre gæster eller værten om, hvad der skal ske, hvem der kommer og hvornår det slutter?

Tænk på det som en træning

Alle andre er muligvis langt bedre end dig til det sociale, så brug dem til at lære fra. Observer, hvad de andre gør, som de lykkes med i det sociale.

Hav en nødudgang/pausemulighed

Hvis du skal til en fest, hvor du ikke kan gå tidligt hjem, så tal med værten om, at du kan have brug for en pause. Ofte er der et tomt gæsteværelse eller lign, hvor man kan få lov at have en halv time for sig selv.

Fylder du for meget

Hvis du ofte oplever, at du fylder for meget, så allier dig med nogle venner og bed dem minde dig om det, hvis du snakker for meget, for højt, afbryder eller gør noget andet, som kan være et problem.

Børn

Har du børn, så kommer der helt sikkert julearrangementer, hvor det forventes, at forældre deltager. Del nogle af arrangementerne mellem dig og din partner/bedsteforældre (en går til børnehavens julehygge, en anden går til svømmeklubbens julearrangement).

Hvad gør du, hvis du selv skal holde et julearrangement?

Nogle gange vil man gerne selv invitere mennesker i julen eller det er ens tur til at holde julefrokost eller juleaften. Allerførst, så spørg dig selv hvorfor? Er det her noget, som jeg virkelig gerne vil, eller er det noget, som jeg burde gøre eller skylder andre, fordi de altid inviterer mig? Hvis følelsen af pligt fylder mest, så skal du overveje, om du overhovedet skal holde noget. Hvis det handler om lyst, men du stadig føler dig udfordret, så husk:

  • Keep it simple – lidt er bedre end ingenting
  • Gå i gang med at planlægge i god tid og gerne i detaljer
  • Vælg de nemme løsninger (alt hvad man kan få brug for til julehygge og julemad findes færdiglavet)

Læs artiklen: