Julemasterplanen

Få styr på julens mange opgaver og aftaler med en julemasterplan.

Begynd med at skabe dig et overblik over din december og få styr på dine aftaler, opgaver, indkøb, hvem der skal have julegaver, dit budget og hvilke sociale arrangementer, du er inviteret til.

Brug din kalender, lav lister eller tegn din egen ”jule-masterplan” på et stort stykke papir. Når planen er lavet, har du et godt og visuelt overblik, som også fortæller dig, hvornår du har luft i planen.

Prioriter din tid og din energi

Når du skaber overblikket over din julemåned, så beslut dig for, hvad du og evt din familie skal deltage i. Hvad er vigtigst, hvad giver energi og hvordan vil du bruge din energi?

  • Drop alle ”pligt-arrangementerne” beslut dig på forhånd for, hvornår du går hjem.
  • Fordel de arrangementer, som du selv står for jævnt over hele måneden.
  • Overvej om en ”Nytårsfrokost” i begyndelsen af januar ikke ville blive populært hos familie og venner i stedet for endnu en gløgg-julehygge eller julefrokost i december?
  • Planlæg opgaver på de dage, hvor der er luft. Gør lidt hver dag (eller næsten hver dag), så du ikke står med det hele i ugen før juleaften.

Vælg de nemme løsninger

  • Køb madvarer og andre ting færdiglavede, hvis det findes og er pengene værd.
  • Køb julegaverne på nettet og find evt. en webshop, som har et stort udvalg, så du kan få så mange gaver som muligt fra samme shop.
  • Skriv julehilsner på mail eller som e kort. Send den samme hilsen (eller næsten den samme) til alle.

Vær tidligt ude med julegaverne – og alle andre ting

Få ordnet julegaveindkøbene måske inden den 15. december og bed folk om ønsker så tidligt som muligt. Giv folk en deadline og fortæl dem, at hvis de ønsker sig noget specielt, så skal de fortælle dig det. Hvis du ikke får en ønskeseddel fra dem, så køb et gavekort til en butik, som du ved, de kan lide eller giv en gave (med byttemærke) fra en landsdækkende kæde, så kan de selv bytte den efter jul.

Gør så meget som muligt på forhånd. Alt hvad du kan ordne i forvejen frigør tid senere. Anden kan steges dagen før, rødkål kan laves en uge før jul, mange madvarer kan købes flere uger inden juleaften.

Vær økonomisk

  • Lav et budget for julen og forhold dig til, hvad du har råd til. Overvej, hvad du kan gøre for at gøre julen billigere.
  • Lav sammenskudsgilde juleaften, hvor alle gæster tager noget med. Ikke alle har lyst til at lave mad, men så kan de medbringe juletræ, mandelgave eller købe juleslikket.
  • Lav julegaverne selv, fx hjemmebagte småkager, hjemmelavet syltetøj eller strikkede karklude.
  • Aftal med familie/venner, at I giver hinanden mindre eller hjemmelavede gaver eller slet ingen.
  • Begynd en julegaveopsparing til næste års jul allerede i januar.

Slå to fluer med et smæk

Kombiner nogle af de praktiske opgaver med et socialt arrangement. Fx ven(inde)tur og julegaveindkøb, juleklip med vennerne (i stedet for julefrokost) eller arranger en julekage-bage-hyggeeftermiddag, hvor du mødes med venner/familie og bager sammen med dem. Alle tager en dej med.

Tag en fridag eller to til juleforberedelser

Hvis du har mulighed for det, så er det måske en god idé at tage en fridag eller to til juleforberedelserne, så du ikke bliver for stresset af det.