Venskaber

Vedligehold venskaber

Det er sjældent med ond hensigt, eller fordi man ikke kan lide sine venner længere, at man glemmer fødselsdage eller glemmer at svare på sms’er eller mistede opkald. Det kan bare være rigtig svært at vedligeholde sine venskaber, når man har ADHD. Herunder finder du nogle forslag, som kan hjælpe dig i forhold til venskaber.

1. Forklar din situation

Fortæl dine venner, at det aldrig er ond vilje, at du ikke svarer på deres sms’er eller glemmer at ringe tilbage. Sæt evt. nogle ord på omkring de vanskeligheder, ADHD eller ADD giver dig. Måske kan I lave en aftale om, at de gerne må skrive eller ringe til dig igen, hvis du ikke svarer inden for samme dag.

2. Minde om aftaler

Du kan også bede dine venner om at minde dig på jeres aftaler enten via sms/Messenger, eller hvordan I nu kommunikerer. Det er hverken rart for dem eller for dig, hvis du glemmer at møde op til jeres aftaler. Du kan f.eks. sige: “Jeg vil dig rigtig gerne, men jeg er ikke så god til at tage initiativ, så jeg har brug for, at du hjælper mig.”

3. Brug dine hjælpemidler

Når du har en aftale eller skal huske en fødselsdag, så sørg for at skrive det ned i din kalender.

Du kan også printe billeder ud af dine nærmeste venner og familie, og bruge dem på din piktogramtavle. Hæng billedet af din ven op, ud for et tidspunkt hvor du gerne vil ringe til ham eller hende.

4. Kig i din telefon

Hvis du af og til glemmer de venner, som du ikke har talt med længe, kan du fx gå to måneder tilbage i din beskedhistorik og se, om der er nogen mennesker, du trænger til at tale med igen snart. Inden du tager kontakt med den ven, du ikke har talt med længe, er det en god idé at tænke over, om du har lyst til at tale med vedkommende. Du skal ikke tage kontakt af pligt, men fordi du gerne vil. Ved at læse jeres tidligere beskeder, har du måske også noget, du kan starte en samtale med. Hvis din ven fx skulle til eksamen eller jobsamtale sidst I talte sammen, kan du spørge, hvordan det gik.

5. Få tid til dine venner

Hvis det er svært at finde tid til at kontakte dine venner, så brug fx ventetiden, når du sidder i en bus/tog, i venteværelset hos lægen eller andre steder til at kigge i din telefon og følge op på dine venner.