Blog: ADHD, PMS og menstruation

Bag om bloggeren: Sarah Holstein Knudsen har ADHD og er 29 år gammel.

PMS & menstruation er et emne, som fylder meget i mit hoved og krop for den sags skyld.

Det undrer mig, at det ikke er et emne som bliver taget mere op. For ud fra egne erfaringer og ud fra de artikler omkring forskning på området ‘PMS, menstruation & ADHD’, så kan PMS & ADHD (og/eller autisme) være et hormonelt mareridt.

Det kan i sig selv være svært nok som kvinde eller pige med ADHD at håndtere sine ADHD-symptomer, men når man så lige tilføjer hormonelle svingninger, kan det være endnu mere udfordrende og tungt. Især hvis man ikke har strategier til at håndtere ens symptomer og reaktioner i forvejen. Så hvis du er kvinde, som i peroder oplever, på cirka det samme tidspunkt på måneden, at dit funktionsniveau daler meget, og dine ADHD-symptomer bliver forværret, så er det ikke nødvendigvis noget, du bilder dig ind. Det skyldes med alt sandsynlighed, at du har PMS og mærker fald i dit østrogenniveau.

Hormonet østrogen påvirker receptorer i hjernen, som frigiver neurotransmitterne: serotonin (veltilpashed og lykke – et generelt nedsat niveau af serotonin er forbundet med depression), dopamin (regulerer lystfølelsen) og noradrenalin (hvis vigtigste funktion er at forsyne kroppen med energi i form af sukker og dermed opretholde et stabilt blodsukker). Når østrogenniveauet falder, enten op til menstruationen eller i årene før overgangsalderen, så vil der også ske et fald i mængden af neurotransmittere. Fordi ADHD påvirkes af mange af de samme neurotransmittere, så giver det god mening, at kvinder med ADHD har tendens til at reagere tydeligere på ændringer i østrogenniveauet. Nogle psykiatere anbefaler faktisk, at man kan stige i ADHD-medicin dosis op til og under menstruation, da virkningen på medicinen påvirkes af hormonerne, som udsendes under menstruation. Det er vigtigt at understrege, at du ikke skal stige i dosis uden rådgivning fra din læge eller psykiater!

Gode råd til at tackle ADHD og svære PMS-symptomer:
– Track din cyklus, humør og adfærd. Hvornår er dine ADHD-symptomer værst? Hvornår har du det bedst?
– Informer partner, pårørende og arbejdsgiver
– Snak med din læge om evt. behandlingsplan
– Snak med din psykolog eller psykiater om mestringsstrategier
– Snak med din psykiater om øgning i medicin op til og under menstruation
– Skær ned på sukker, koffein og alkohol
– Juster i krav og forventninger op til og under menstruation
– Hvis muligt så prøv at planlæg dig ud af deadline og større præstationen, så de ikke lægger i ugen op til eller under menstruation – i og med ens funktionsniveau med alt sandsynlighed er dalende i den periode

ADHD (og/eller autisme) og PMS kan være en hård kombination. Derfor bed om hjælp når du mærker dine symptomer tager til. Jeg tænker både som partner, forældre, søskende, barn, arbejdsgiver og dig, som har de svære symptomer, at det er vigtig viden.

Krøllede tanker
Sarah