Stress

Gør din stress mindre med Detect and destroy

Gør din stress mindre med Detect and Destroy

Stress kan få éns hverdag til at køre helt af sporet. Det påvirker alt, fx humøret, energien, relationer til venner og familie og søvn. Derfor er det vigtigt, så vidt muligt, at undgå stress – dette er en strategi til det.

1. Detect – Hvad stresser mig?

For at undgå det, der stresser dig, er du nødt til at vide, hvad der stresser dig. På den måde kan du blive i stand til at opdage begyndende tegn på stress og reagere på det, inden følelsen af kaos og katastrofe opstår.

Det er vidt forskelligt fra person til person. Så derfor er der ikke en færdig liste. Du må derimod lave din egen liste. Gå på opdagelse og find frem til aktiviteter, situationer eller andet, som øger dit stressniveau.

Lav din stressliste:

Brug en uge eller to – hvor du hver dag noterer, hvilke situationer der presser og stresser dig. Notér også, hvilke situationer eller aktiviteter, der får dig til at slappe af og giver dig overskud. Du kan bruge farver til at markere, hvor de stressende situationer er. Rød er meget stressende, orange er mindre stressende og gul er de mindste, men stadig lidt stressende situationer. Brug grønt om de overskudsgivende situationer.

2. Destroy – Udryd situationer, der stresser dig

Når du har udfyldt dit skema, bliver det lettere at se, hvor du kan sætte ind og udrydde nogle af de stressende. Hvis du f.eks. har mange røde stressaktiviteter, fordi du ikke kommer ordentligt ud ad døren om morgenen (kommer for sent op, ikke får morgenmad, glemmer dine ting etc.), så ville det være godt at arbejde med en god morgenrutine.

Det kan også være, at det stresser dig, at du har glemt et møde og bliver mindet om det i sidste øjeblik. Det kan du reducere ved at skabe struktur og bruge kalender og andre støtteredskaber til at planlægge og organisere dine daglige opgaver. Når du har fået overblik over og struktur på dine daglige opgaver, opdager du, hvor meget det letter på dit stressniveau.

3. Få flere energigivende aktiviteter

Læg også mærke til, hvad der afstresser dig, så du kan gøre mere af det. Sæt evt. i din kalender/din ugeplan, at du skal have en halv time med en kop kaffe og et spil om dagen, hvis det er det, som fx giver dig energi.

4. Giv det tid

Dit stressniveau ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden, og det kræver arbejde fra din side. Men hold ud og giv det tid.