Søvn

Tips til en bedre søvn

Der kan være mange grunde til, at du sover dårligt eller har svært ved at komme i seng og falde i søvn. Hvis du gerne vil have en bedre søvn, er der mange forskellige ting, du kan afprøve. Her kan du læse en række tips, som du kan afprøve.

1. Sørg for faste sengetider – også i weekender og ferier.

2. Skab ro og gode, faste rutiner ved sengetid med en aftenrutine (Se foregående strategi)

3. Sørg for en behagelig seng med en god madras.

4. Luft ud og sænk temperaturen i rummet inden sengetid.

5. Gør rummet relativt mørkt evt. med mørklægningsgardiner.

6. Sluk computer, iPad og TV mindst en time før sengetid.

7. Dyrk ikke sport eller andre voldsomme aktiviteter lige inden sengetid. Fysisk træning tidligere på dagen bedrer derimod søvnen.

8. Gå ikke sulten i seng, men undgå store måltider lige før sengetid.

9. Undgå koffeinholdige drikke som kaffe, cola, energidrikke og te om aftenen. Nogle har behov for at undgå koffein allerede fra hen på eftermiddagen.

10. Sov ikke i løbet af dagen, selv om du er træt og føler trang til en lur. Det kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen.

11. Få en tyngdedyne. For nogle kan urolig og manglende søvn afhjælpes med en speciel dyne med vægt i. Idéen er, at den ekstra vægt skal stimulere kroppen og skabe tryghed til at sove bedre. Du kan søge om bevilling til en kæde- eller kugledyne gennem din kommune.

Vær tålmodig og tal med din læge, hvis søvnproblemerne varer ved

Man får sjældent skabt gode søvnvaner fra den ene dag til den anden, så vær tålmodig. Hvis du har vedvarende søvnproblemer, der ikke bedres trods forsøg på at indføre gode søvnvaner, så tal med din læge om andre muligheder for hjælp. ADHD-medicin påvirker søvnen hos nogle mennesker. Hvis du har fået søvnproblemer efter, at du er startet på medicin, kan du tale med lægen om muligheden for at ændre på dosis, tidspunkt på dagen eller evt. præparat.