Flyvetur

Fordel opgaverne i lufthavnen

Hvis I er to voksne kan det være en god idé at fordele opgaverne i lufthavnen mellem jer. Gør det gerne, inden i tager hjemmefra, så I undgår misforståelser, når I er i lufthavnen. I kunne f.eks. fordele det sådan:

Én holder styr på alt det praktiske

  • Har tasken med billetter, pas, mobiltelefoner og punge
  • Sørger for at få tjekket bagage ind
  • Holder øje med tavlerne, gatenumre og evt. forsinkelser
  • Står ved bagagebåndet efter landing
  • Finder ud af, hvor man lejer en bil/prajer taxa eller hvor busserne går fra

Den anden holder samling på resten af familien

  • Har tasken med venteaktiviteter
  • Ved, hvor der er mulighed for mad
  • Ved, hvor der er mulighed for at sidde lidt for sig selv og blive skærmet for de mange indtryk
  • Holder sig i baggrunden ved bagagebåndet, laver f.eks. en lille base

Aftal, hvor I skal gå hen, hvis I bliver væk fra hinanden.

Involver gerne børnene i opgaverne, giv dem f.eks. ansvar for deres egen håndbagage, bed om hjælp til at aflæse tavlerne eller gå sammen på jagt efter et sted at spise. Husk, at det overordnede ansvar selvfølgelig er de voksnes.

Når I skal gennem sikkerhedskontrollen

Når I pakker jeres håndbagage derhjemme, så vær opmærksom på hvilke genstande, I ikke må have i håndbagagen. Se, hvad du må medbringe.

Forsøg, om I kan holde telefoner, punge og nøgler i håndbagagen – så undgår I at skulle gennem metaldetektoren flere gange, hvis du glemmer det i lommerne.

Det kan være stressende at stå i kø med mange mennesker, men forsøg om I kan tage den med ro, når I går gennem sikkerhedskontrollen. Tag mentale skyklapper på og fokusér på din opgave: Få håndbagage og overtøj i bakken. Gå gennem metaldetektoren. Tag dine ting med dig igen. Gå ikke i panik hvis detektoren går i gang, eller hvis du bliver kaldt ind til en ”stikprøve” – følg bare personalets anvisninger.

Hvis du har børn med:
Hvis dit barn bliver utryg gennem sikkerhedskontrollen, så hold ham/hende i hånden, så længe du kan. Lad dig ikke stresse af, at der måske bliver kø bag jer. Alle skal nok nå at komme igennem.

Se også hvad du skal gøre med medicin i håndbagagen.

Når I skal flyve

Så snart I ser, at gaten er åbnet, så sørg for at bevæge jer derhen. Hvis I har pakket en masse venteaktiviteter ud, så forsøg om I kan pakke dem sammen så de er nemme at genoptage, når I er på flyet.

Hvis I skal flyve langt, kan det være en god idé at have sovegrej med i håndbagagen. Se også forslag til pakkelister.

Hvis du selv, eller andre i din familie bliver utrygge af at flyve, kan det være en god idé at have yndlingsbamsen eller en god dimseting med. Se forslag til venteaktiviteter.

Efter landing – hvad så?

Når I lander og der er masser af nye sanseindtryk, så hjælp hinanden med at holde hovedet koldt. Forsøg om I kan holde jer til de aftaler, I lavede inden i tog af sted.

Få hjælp i lufthavnen

I de fleste danske lufthavne har de lavet et tiltag for at hjælpe mennesker med usynlige handicaps som f.eks. ADHD:

Hvis du har et usynligt handicap eller en skjult diagnose, der gør turen gennem lufthavnen til en større udfordring end ellers, kan du bære “solsikkesnoren”.

Den signalerer til medarbejderne, der arbejder i lufthavnen, at du kan have behov for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed.

Medarbejderne spørger ikke hvilken diagnose eller handicap, du har, men de vil have fokus på, hvordan de bedst kan hjælpe dig.

Snoren er for dig, der lever med AD(H)D, angst, autisme, alzheimers, ordblindhed, gigt eller andre diagnoser, der gør turen gennem lufthavnen sværere.

Her kan man købe solsikkesnoren>>

Læs om solsikkesnoren: