Afledning

Afled barnet i forbindelse med en konflikt

Afledning af børns opmærksomhed er en metode, som alle forældre bruger. I forhold til børn med ADHD kan det være et effektivt redskab at bruge mere strategisk, og det er værd at holde fast i den, også når barnet har nået skolealderen.

Konflikt på vej

Når der er optakt til en konflikt, kan afledning være en af de metoder, som er nemme og gode at bruge. Den kan lede barnet væk fra konflikten eller den mulige konflikt, uden de større omkostninger for hverken forældre eller barn. Barnet er i forvejen let afledeligt og er som regel hurtigt videre til noget andet.

Metoden kræver lidt finfølelse og fantasi fra den voksnes side, men er man hurtig på aftrækkeren og parat til ikke at hænge sig i mindre forseelser, er der mange konflikter at spare ved at aflede barnet.

Eksempel: Jeg kan godt høre, at du er vred over, at maden ikke er klar. Men hvordan gik det for resten med at have pitabrød med i madpakken i dag?

En god afledning kan også være at give barnet en lille, vigtig opgave: Øv, jeg kan ikke nå saltet, mens jeg rører i gryden. Er du sød at hente det til mig?

Allerede i konflikten

Er man allerede gået med ind i konflikten, eller er man ikke hurtig nok, så barnet allerede har fuldt tryk på følelserne, kan man som oftest godt opgive at aflede. Så er barnet låst fast på konflikten, og du må som forældre tage en dyb indånding og være tålmodig i brugen af andre metoder. Brug eksempelvis spejling og positiv anvisning.