Distraktioner

Når du skal i gang med en vigtig opgave, hvad enten det er på arbejdet, studiet eller derhjemme, kan det være svært at komme i gang og fastholde koncentrationen ved opgaven, hvis der er for mange ting, der distraherer dig og stjæler din opmærksomhed.

Ved du på forhånd, at du kan blive afledt, så er det en god idé at prøve, om du kan fjerne nogle af de ting, som kan forstyrre dig, inden du går i gang med opgaven. Du kan gennemgå disse 4 trin, for at undgå at blive distraheret.

1. Fjern de synlige distraktioner

Spørg dig selv: ”Hvad kan jeg se, der distraherer mig”?

Det kan være, at det er ting, som foregår uden for dit vindue, som fanger din opmærksomhed. Måske skal du sidde på en måde, hvor du ikke kan se ud ad vinduet. Du kan prøve at flytte dit skrivebord, så det vender ind mod en væg. Måske har du brug for at fjerne andre ting, der ”larmer” i dit synsfelt.

Det kan være, at du er i gang med at rydde op eller gøre rent. Så kan du tage tingene ud af rummet eller lægge lagner over de områder, der fanger dit blik. Ofte arbejder du bedst, hvis der er orden omkring dig.

2. Fjern lyde, som distraherer dig

Spørg dig selv: Hvad kan jeg høre, der distraherer mig?

Hvis tv, radio eller lignende forstyrrer dig, så sluk for det. Luk vinduerne, hvis der er støj udefra. Find høretelefoner frem og sæt god musik på, som du kan lytte til uden at blive distraheret eller brug høreværn, ørepropper eller høretelefoner med Activ Noise Cancellation.

3. Er der noget, der frister, eller andet jeg skal huske at gøre?

Er det for fristende at surfe på nettet, når du sidder på computeren, så sluk for netværket inden du går i gang.

Hav en blok eller din kalender med dig og skriv ned, hvis der er noget, du skal huske at gøre, som ikke er relevant for opgaven, og læg den ud af dit synsfelt, når du er færdig med at skrive ned.

4. Kan jeg gøre det på et andet tidspunkt eller sted, hvor jeg ikke bliver distraheret?

Skal du lave lektier, skrive opgave, arbejde hjemme eller lignende, hvor der er mange andre ting at gøre, kan du evt. tage på biblioteket, på læsesal eller på kontoret, for at få mere ro.

Skub ikke opgaven foran dig, hvis du har tendens til at udskyde tingene til sidste øjeblik, men overvej om du kan få mere ro, når du f.eks. er alene.

Skriv opgaven ned i din kalender, hvis du vil gøre det på et andet tidspunkt.

Første gang kan det føles som en lang liste at skulle igennem, før du kan komme i gang med selve opgaven. Men prøv det et par gange, så kan det være, du kan mærke, at forberedelsestiden er givet godt ud.

Skriv evt. de fire spørgsmål ned og hav dem med, når du skal i gang med en ny opgave.