Deltag i det sociale

Det er ikke altid nemt at hygge sig

For nogle mennesker er sociale arrangementer slet ikke noget, som man glæder sig til. Man har svært ved de sociale spilleregler og oplever, at det kræver rigtigt meget energi at finde ud af, hvordan man opfører sig og hvad der forventes af en. Man fylder måske for meget eller for lidt og har svært ved at være tilpas. Man har alt ofte oplevet at være anderledes og ikke passe ind, og man vil gerne undgå situationer, hvor det kan ske igen. Man bruger en masse energi på at afkode og analysere situationen. Hvad sker der nu? Hvad skal vi nu? Hvordan skal jeg være i det her? Er jeg forkert (igen)? Det bliver svært at slappe af, stressniveauet stiger og energien forsvinder.

Tips til at deltage socialt uden at blive drænet for energi:

1. Tag med, men gå tidligt hjem

Bestem dig på forhånd for, at du vil (og gerne må) gå tidligt hjem. Sig til værten/værtinden, at du går tidligt hjem. På den måde har du allerede indviet ham/hende i din intention, og du behøver ikke at forklare dig eller give en grund, når du går.

2. Vælg til og fra

Sig ikke ja med det samme, men vælg de ting, som betyder noget for dig, din familie og dine børn. Prioritér de sociale arrangementer og de mennesker, som giver dig energi.

3. Forbered dig

Tænk arrangementet igennem. Ved du, hvad der skal ske, og hvad der forventes af dig? Har du styr på H’erne – Hvad skal der ske, hvor, hvornår, hvor længe og med hvem? Spørg en af de andre gæster eller værten om, hvad der skal ske, hvem der kommer, og hvornår det slutter?

4. Lær af de andre

Tænk på sociale arrangementer som en træning. Alle andre er muligvis langt bedre end dig til det sociale, så brug dem til at lære fra. Observér, hvad de andre gør, som de har succes med i det sociale.

5. Hav en nødudgang/pausemulighed

Hvis du skal til en fest, hvor du ikke kan gå tidligt hjem, så tal med værten om, at du kan have brug for en pause. Ofte er der et tomt gæsteværelse eller lign, hvor man kan få lov til at få en halv time for sig selv.

6: Hav allierede

Hvis du er bange for at komme til at fylde for meget, så alliér dig med nogle venner og bed dem fortælle dig, hvis du snakker for meget, for højt, afbryder eller gør noget andet, som kan være et problem. I kan evt. aftale et tegn.