Aftenrutine

Formålet med en aftenrutine er at hjælpe din hjerne med at få slukket og lukket og dermed skabe de bedste forudsætninger for at få en god indsovning og søvn. En aftenrutine skal give dig en god afslutning på dagen, gøre dig afslappet og klar til næste dag.

1. Brainstorm

Få noteret alt det, som du skal have klaret, inden du går i seng. Også de helt basale ting som at børste tænder, slukke lys, tage nattøj på osv. Det kan også være, at du har god gavn af at forberede dig på i morgen, tjekke kalender, pakke taske, lægge tøj frem eller andet.

Husk også de rutiner, som ikke er praktiske, men har til formål at gøre dig afslappet. Det kan fx være mindfulness, meditation, yoga eller en kop kamillete i stilhed.

2. Hvor lang tid tager det?

Alle dele tager tid og ofte længere tid, end man lige tror. Så det vil være nyttigt at få skabt et overblik over, hvor lang tid hver ting tager. Undersøg og sæt tid på, hvor lang tid det fx tager at børste tænder, tage nattøj på, lægge tøj til vask, låse dørene (og snakke med katten).

Når du har fået et overblik over alle dine opgaver, og hvor lang tid de tager, så kan du regne baglæns og så ved du, hvad tid du skal gå i gang med din aftenrutine for at kunne være i seng på et givent tidspunkt.
På den måde undgår du at komme for sent i seng.

3, Tænk over rækkefølgen

Der er ikke nogen rigtig eller forkert rækkefølge. Det, der er vigtigt, er, at du finder en rækkefølge, der giver mening for dig. Når du har fundet den, så er det vigtigt, at du forsøger at holde fast i den og gør det samme hver aften, da det er præcis det, der hjælper din hjerne med at gå i ”sovemode” og finde ro.