Ugeplan til huslige pligter

En ugeplan kan hjælpe jer til at få et bedre overblik over jeres egne aftaler og fælles aftaler.

Lav en fælles ugeplanen over jeres huslige pligter og fælles aftaler. På den måde kan I lave en tydelig struktur og konkrete aftaler i forhold til daglige gøremål og opgaver. Det kan være opvask, tøjvask, indkøb, madlavning etc.

Dette kan hjælpe til at få afstemt, hvad I forventer af hinanden og til at få tingene gjort.

Sådan laver I en ugeplan

Lav en plan over jeres uge som et gammeldags skoleskema med ugedage horisontalt og tidspunkter vertikalt.

Sæt jeres aftaler og opgaver ind i ugen på det tidspunkt, hvor de foregår (markere den tid, som er optaget) – og få på den måde et visuelt overblik over jeres opgaver og tid. I kan også indsætte de aftaler I har ”ude af huset” det vil sige arbejde/uddannelse og aftaler med venner/familier etc.

Mens I laver ugeplanen kan I tage en snak med hinanden, om hvem der klarer hvilke opgaver og hvordan man kan hjælpe hinanden eller påminde hinanden om opgaver, som ikke er blevet gjort.

Ugeplanen gør det også tydeligt om I har alt for mange gøremål og aktiviteter i jeres hverdag. Det er bedst, hvis ugeplanen levner tid til at gøre nogle af de ting, som I går og drømmer om.

Hvad skal med i ugeplanen?

I kan med fordel skrive stort set alt i ugeplanen, men det kan også være en god ide blot at begynde med de huslige pligter for at opgaven ikke skal blive for uoverskuelig.

Her er en forslag til hvad der kan komme i ugeplanen:

  • Faste aftaler og opgaver, såsom arbejde, uddannelse, træning eller anden hobby.
  • Ugens aftaler, både de sociale, aftaler med venner og familie, tandlæge, læge, psykiater.
  • Jeres opgaver derhjemme, som fx støvsugning, rengøring, tøjvask, indkøb.
  • Faste rutiner, som forekommer hver dag på omtrent samme tidspunkt, fx morgen-, aften- eller madlavningsrutiner.

Fremover kan I bruge ugeplanen til at hjælpe med at huske at få opgaverne løst ved netop ved at skrive dem i ugeplanen – og på den måde sikre, at der er tid til opgaven og at I bliver mindet om opgaven.

Hvordan bruge I ugeplanen

I skal lave en ny eller redigerer ugeplanen hver uge. På den måde er den altid opdateret og indeholder aktuelle opgaver og aftaler.

Hæng ugeplanen et centralt og synligt sted i jeres hjem. Ellers kan I nemt glemme at se på den og glemme at følge den.

I behøver ikke at bruge papir til jeres ugeplan. I kan også bruge jeres elektroniske kalender, en magnettavle eller på en whiteboardtavle, som I kan skrive direkte på og nemt rette i. Eller måske bruge post its, så I ikke skal lave et nyt skema hver gang. Prøv jer frem og find den måde, som passer jer bedst.

I kan eksperimentere med farver, hvor fx grøn skrift betyder, at det er fornøjelser, mens sort skrift betyder, at det er en opgave, fx støvsugning.