Til ledelsen på ungdomsuddannelser

Materialet på denne side er udarbejdet i projektet ”(i) en klasse for sig”

 

ADHD-foreningen har sammen med Frederikssund Gymnasium har i projektet “(I) en klasse for sig” udviklet og afprøvet en model for klasser bestående af elever med ADHD og/eller ASF. Modellen bygger på, at tiltagene skal kunne gennemføres og driftes inden for
den gængse økonomiske ramme, dvs. uden tilførsel af yderligere ekstern støtte.
Modellen består af indsatser på tre områder:

  • Viden og pædagogiske redskaber til undervisere
  • Model for SPS-givere
  • Tilrettelse af de fysiske rammer

I projektet er der målt på effekten, når der samtidig arbejdes med disse tre områder.

Tilrettelse af de fysiske rammer

Denne designguide omhandler indretning af et dedikeret undervisningsmiljø og henvender sig derfor til skoleledere, lærere og mentorer, som ønsker at etablere og indrette et undervisningsmiljø, som er særligt inkluderende overfor sårbare og neurodivergente unge.

Designguiden er relevant i forhold til alle former for ungdomsuddannelser, hvor der er unge som mistrives i de almene tilbud.

Designguide
Indretning af inkluderende undervisningsmiljøer på ungdomsuddannelser
Læs mere

Model for SPS-givere

I “(I) en klasse for sig” er SPS-giveren tilknyttet klassen, og deltager så vidt muligt i undervisningen samt har ugentlige individuelle møder med eleverne. Derved har SPS-giveren lettere ved at danne sig et indtryk over de udfordringer og vanskeligheder den enkelte elev har, og som eleven måske har svært ved selv at sætte ord på, samtidig får SPS-giveren en tættere relation til de enkelte elever, hvilket kan få en stor betydning for den støtte der gives.

I projektet er der udarbejdet en samtaleguide til SPS-givere, samt udgivet videoer. Se materialet rettet mod SPS-givere her

Samtaleguide om ADHD, ADD og ASF
Download gratis eller bestil i webshoppen.
Læs mere

Viden og pædagogiske redskaber til underviser

Underviserne har fået viden om ADHD og ASF og er blevet introduceret til forskellige pædagogiske redskaber. Derudover er der lavet en organisering, der understøtter vidensopbygning i personalegruppen, eks. ved at lærergruppen for den enkelte klasse mødes hver 14. dag, hvor de taler om klassen og hvilke redskaber der anvendes i klassen. Derved skabes der en genkendelighed for eleverne, idet opbygningen og strukturen omkring klassen går igen i alle timer.

Materialet der er udviklet til undervisere kan ses her

Guide til undervisere på ungdomsuddannelser
Denne pjece er til dig, som underviser på ungdomsuddannelser.
Læs mere