Af Camilla Louise Ganzhorn, direktør i ADHD-foreningen
Svar på debatindlæg i Ugeskrift for læger, skrevet af Asker Stig Nielsen, speciallæge i psykiatri: ADHD/ADD – en epidemi af diagnoser | Ugeskriftet.dk
Torsdag den 19. september 2024, og endnu en gang bliver vi mødt af ufaglige og nærmest uartige ord om det at leve med ADHD. Endnu mere bekymrende er det, at disse ord kommer fra en fagperson, som burde støtte, udrede og skabe meningsfulde løsninger for mennesker, der lever med ADHD, og som efter mange års kamp endelig rækker ud efter hjælp.
Debatindlægget fra speciallæge i psykiatri, Asker Stig Nielsen, indledes med en stærk påstand om, at vi i Danmark oplever en massiv overdiagnosticering af ADHD. Men hvor er dataene, der underbygger denne udtalelse? Hvor har Asker Stig Nielsen fundet evidens for, at dette er tilfældet?
Han fortsætter med at hævde, at stort set ethvert problem eller hvilken som helst psykiatrisk tilstand kan afspejle ADHD. Det er beskæmmende at se en sådan holdning fra en speciallæge i psykiatri. Når jeg ser på antallet af diagnoser i det psykiatriske felt, er ADHD ikke overrepræsenteret – tværtimod. Heldigvis har vi i Danmark mange fagligheder, der har en bredere og mere nuanceret tilgang til psykiatriske diagnoser.
At Asker Stig Nielsen ikke var bekendt med ADHD-diagnosen som hospitalspsykiater, virker både mærkeligt og nærmest usandsynligt. Men lad os antage, at det blot understreger, at der tidligere ikke var nok fokus på ADHD. Det er dog vigtigt at bemærke, at ADHD – eller “hyperkinetisk forstyrrelse” som det hedder i ICD-systemet – har været klart beskrevet siden indførelsen af ICD-10 i Danmark i 1994.
Jeg bliver altid nysgerrig, når fagfolk udtaler sig om de faglige redskaber, der bruges til at udrede og vurdere, om en ADHD-diagnose er relevant. Asker Stig Nielsen kalder det en “såkaldt udredning” og hævder, at de anvendte instrumenter i kombination med faglighed og erfaring blot bidrager til sygeliggørelse og overdiagnosticering. Det er smagløst at fremføre sådanne synspunkter i et fagligt medie uden at have fakta på plads eller forsøge at forbedre forholdene.
Når Asker Stig Nielsen hævder, at der sker en underbetoning af årsagssammenhænge i udredningen, og at ADHD-diagnosen er en “let løsning”, så undrer jeg mig. Hjælp mig med at finde de mange mennesker, der har oplevet ADHD som en let løsning. Min erfaring er, at ADHD er en svær løsning for dem, der lever med det, og jeg kender få, der ville vælge et liv med ADHD, hvis de havde et valg. Forfatteren postulerede “massive overdiagnosticering” og “ADHD-epidemi” hjælper ingen.
Ja, Asker Stig Nielsen fortsætter med at skrive, at denne påståede overdiagnosticering fører til et betydeligt overforbrug af sundhedsressourcer og en overbehandling med vanedannende medicin. Hvor har du det fra? Jeg ville sætte pris på at se evidens for denne påstand – send det gerne til min mail: cl@adhd.dk. Jeg venter spændt.
At Asker Stig Nielsen så lige for at runde sit debatindlæg af med at tage mennesker med ADHD til indtægt for, der kan forekomme et ikke ordineret forbrug, altså at nogen forsøger sig med misbrug af medicinen, er nærmest usmageligt. Det skaber unødvendig tvivl og usikkerhed hos dem, der har reelt behov for medicinen og oplever en positiv effekt af den. Skal vi så også stoppe diagnosticeringen og behandlingen af søvnproblemer og smerter, fordi der kan være nogen, der misbruger medicinen? Det ville være absurd.
Afslutningsvis hævder Asker Stig Nielsen, at hans påståede ”ADHD-epidemi” hæmmer personlig udvikling og refleksion og får folk til at identificere sig som “syg med ADHD”. Jeg sender her en åben invitation til dig, Asker Stig Nielsen: Kom og mød os. Mød de mennesker, du udtaler dig om. I mine 15 år i ADHD-foreningen har jeg set mennesker udvikle sig enormt gennem psykoedukation og mestringsstrategier. Livet med ADHD er en kamp for mange, og det bliver ikke lettere af nedladende og unuancerede udtalelser.
Det er blevet alt for let at kaste om sig med udokumenterede påstande. Disse diskussioner hører hjemme i de relevante faglige fora, hvor man kan tage sin profession alvorligt. For hver gang, I fremfører sådanne nedladende holdninger, rammer I dem, der allerede har det svært.
Asker Stig Nielsen, det bekymrer mig, når din faglighed udstilles på denne måde, og at du tager de mennesker, der lever svære liv med ADHD, som gidsler. Det klæder dig ikke.