Rutiner for børn og unge

Faste rutiner kan skabe ro og forudsigelighed

Rutiner handler om at gøre noget uden at skulle bruge en masse energi på det. Når man har ADHD, bruger man typisk en masse energi på ting, der for andre synes som simple gentagelser og rutiner, fordi det tager længere tid at automatisere handlinger.

Børn og unge med ADHD har derfor typisk behov for flere gentagelser, mere guidning og hjælp til faste rutiner. Mange oplever at faste rutiner fx i forhold til morgen, eftermiddag eller aften, kan skabe ro og forudsigelighed og være med til at sænke stress- og konfliktniveauet i hverdagen.

Konkrete strategier

I ADHD-foreningens mestringsbank kan du få inspiration til forskellige, konkrete strategier. Selvom mestringsbanken er skrevet til unge og voksne, kan strategierne tilpasses børn.

Her kan du bl.a. finde inspiration til morgen- og aftenrutiner og til, hvordan man kan bruge piktogrammer som visuel støtte til at skabe rutiner.

En god nats søvn hjælper godt på vej

Søvn har stor indflydelse på børn og unges generelle trivsel, udvikling og indlæring. Mange børn og unge med ADHD oplever at have vanskeligheder forbundet med søvn. Det kan være svært at falde til ro, urolig søvn og/eller vanskeligheder med at vågne op om morgenen. At skabe gode rutiner omkring søvnen kan være et godt sted at starte.

Læs mere om Bedre søvn