Opret bruger på ADHD
Som bruger kan du deltage aktivt på forummet og hjælpe med nyttige tips og svar for andre med ADHD.
Indtast dine oplysninger her STEP 1 af 2
Kodeordet kan du bruge på adhd.dk til at redigere dine personlige oplysninger.
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 1 af 4
Indtast dine oplysninger her
Kodeordet kan du bruge på adhd.dk til at redigere dine personlige oplysninger.
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 2 af 4
Vælg medlemstype:
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 3 af 4
Betal med kreditkort:
Et medlemskab i ADHD-foreningen betales første gang med kreditkort
Du kan på sidste side tilmelde dig til betalingsservice. Kontingent opkræves i februar.
Du er nu blevet medlem
Vi håber, at du vil blive glad for dit medlemskab. Velkommen i ADHD-foreningen.
Luk menu

Din kurv

Du har ingen varer i kurven.

Gå til webshoppen for at tilføje varer til kurven.

Indtast oplysninger

Step 2 af 5

Indtast betalingsadresse nedenfor

Anden leveringsadresse
Ja
Nej
(hvis du logger ind vil den automatisk udfylde dine kontakt oplysninger)

Indtast leveringsadresse nedenfor

Vælg leveringsmetode

Overblik

Her er din endelige ordre. Kig den igennem og tjek, om alt er, som det skal være.

Step 3 af 5
Vare: Antal: Enhedspris:
1 0,00 DKK
(Momsbeløb: 0,00 DKK)
Subtotal: 0,00 DKK inkl. moms
0,00 DKK
(Momsbeløb: -5,00 DKK)
Subtotal:
0,00 DKK inkl. moms
Tak for din tilmelding!
Du vil modtage faktura samt program med posten en af de kommende dage. Ydermere vil har vi sendt dig en mail med din tilmelding.

Vi ses!
Donation

Nyheder

Regeringen forskelsbehandler unge med handicap
Skrevet d. 3. maj 2019

Mariagerfjord Gymnasium har med succes undervist unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) og ADHD i klasser med max 12 elever. Ministeriet har nu afsat penge til to nye klasser, men kun for unge med ASF.

ADHD-foreningen har spurgt undervisningsminister Merete Riisager om begrundelsen for ikke at give elever med ADHD mulighed for at få undervisning og støtte i de mindre klasser. Ministerens svar bekymrer.

Ministeren skriver i et svar til ADHD-foreningens direktør Camilla Louise Lydiksen, at man ikke er imødekommende overfor at give samme mulighed for unge med ADHD:

“Oprettelsen af deciderede ADHD-klasser med reduceret klassestørrelse svarende til ASF-klasserne er forbundet med meromkostninger. Det vil derfor have betydelige økonomiske konsekvenser, hvis der skulle oprettes ADHD- klasser”. … “Det ville i givet fald kræve en nærmere faglig vurdering af, hvor stort behovet er, og om der vil være en tilfredsstillende positiv effekt af at lade disse elever indgå i særlige ADHD-klasser”.
… “Det er ministeriets faglige vurdering, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at integrere ADHD-elever i ASF-klasser”.

ADHD-foreningen er bekymret over ministerens svar. At man fra regeringens side ikke er imødekommende overfor at oprette samme øgede muligheder for at få en uddannelse for unge med ADHD beskriver et forskelligt syn på de to diagnosegrupper og en tydelig forskelsbehandling. Unge med ASF og ADHD er to store grupper af udsatte unge med kognitive og sociale udfordringer, der har sammenlignelige behov for støtte, tryghed og forudsigelighed, og som begge er kraftigt overrepræsenteret i statistikkerne for manglende uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet.

ADHD-foreningen stiller spørgsmålstegn ved, om ministeriets vurdering af vores forespørgsel er fagligt reel. For det er velkendt og veldokumenteret, at også unge med ADHD har et stort behov for støtte til at få en uddannelse. Eksempelvis viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Danske Handicaporganisationer i 2019, at det blandt de forskellige handicapgrupper står værst til for unge med ADHD. Kun 44,4 % er i gang med en ungdomsuddannelse, når de er 18 år¹, og 63,7 % af unge med ADHD har ikke færdiggjort en uddannelse, når de er 25 år².

1: Mod 38,2 % for ASF, 38,3 % for psykiske handicap og 30,9 % for fysiske og sensoriske handicap
2: Mod 60,9 % for ASF, 42,6 % for psykiske handicap og 48,2 % for fysiske og sensoriske handicap

Vi ved altså allerede udmærket, at behovet er der. Desuden overser ministeren det faktum, at undervisningen af unge med ADHD i samme klasse som unge med ASF har været en succes på Mariagerfjord Gymnasium. Lektor og elevvejleder Karen Inge Taasti siger:

“Vi opfatter det som bekymrende, at der helt ses bort fra andre unge, der også har så store sociale og personlige udfordringer, at de ikke kan gennemføre en gymnasial uddannelse i en klasse med 28 elever. Vi har med succes undervist stærkt udfordrede elever med ADHD i samme mindre klasse, hvor vi også underviser elever med ASF. Unge velbegavede mennesker med ADHD, der kun får en chance for en gymnasial uddannelse, hvis de tilbydes undervisning og støtte i en mindre klasse”.

ADHD-foreningen glædes naturligvis ved nødvendige og vigtige tilbud til en stor diagnosegruppe. Men vi mener ikke, at en anden stor diagnosegruppe bør affejes med et svar om økonomi og en ukorrekt henvisning til manglende viden om behovet. Det er en åbenlys, bekymrende forskelsbehandling fra regeringens side mellem de to største grupper af unge med diagnoser og manglende uddannelse.

ADHD-foreningens direktør Camilla Louise Lydiksen siger:

“Vi mener, at der er tale om en diagnosediskriminering, som vi ikke kan acceptere. Udsatte unge skal tilbydes støtte i uddannelsessystemet på baggrund af graden af deres vanskeligheder – og ikke deres diagnose. Din diagnose må ikke være afgørende for, om du kan vurderes til en plads i køen til en specialklasse eller ej”.

Læs svaret fra Ministeren her>>

Download denne pressemeddelelse her>>

Kontakt:

ADHD-foreningens direktør Camilla Louise Lydiksen
cl@adhd.dk
Tlf. 28191918

 

Bliv medlem af ADHD-foreningen og støt ADHD-sagen