Ugeplanen

En ugeplan kan hjælpe dig til at få et bedre overblik over din tid og kan bruges som et værktøj til overblik og planlægning i dagligdagen – enten som en kalender eller i samspil med din kalender.

Download ugeplaner:

Sådan kommer du i gang

Lav en plan over din uge som et gammeldags skoleskema med ugedage horisontalt og tidspunkter vertikalt. Tag udgangspunkt i den uge, som du er i gang med lige nu. Sæt dit arbejde/uddannelse, aftaler og opgaver ind i ugen på det tidspunkt, hvor de foregår (markere den tid, som er optaget) – og få på den måde et visuelt overblik over din tid. Er din uge fyldt til bristepunktet og måske endda overfyldt? Eller er der tid til overs til at gøre nogle af de ting, som du går og drømmer om at finde tid til?

Hvad skal med i ugeplanen?

Du kan med fordel skrive stort set alt i ugeplanen:

  • Faste aftaler og opgaver, såsom arbejde, uddannelse, træning eller anden hobby.
  • Ugens aftaler, både de sociale, aftaler med venner og familie, tandlæge, læge, psykiater.
  • Dine opgaver derhjemme, som fx støvsugning, rengøring, tøjvask, indkøb.
  • Faste rutiner, som forekommer hver dag på omtrent samme tidspunkt, fx morgen-, aften- eller madlavningsrutiner.

Og du kan fremover bruge ugeplanen som en hjælp til at få opgaver løst ved netop ved at skrive dem i ugeplanen – og på den måde sikre, at der er tid til opgaven og at du bliver mindet om opgaven.

Sådan bruger du ugeplanen

Når du bruger ugeplanen fast, laver du en ny eller redigerer ugeplanen hver uge, så den altid indeholder dine aktuelle opgaver og aftaler. Ugeplanen skal gerne hænge et centralt sted i dit hjem eller være synlig for dig på en anden måde. Ellers kan du nemt glemme at se på den og glemme at følge den.

Find ud af, om du vil lave ugeplanen på papir eller på computeren. Nogle bruger deres elektroniske kalender, andre har både ugeplan og kalender. Andre laver en standard på deres computer, som de redigerer og printer hver uge. Du kan også have ugeplanen på en whiteboardtavle, som du kan skrive direkte på og nemt rette i.

Du kan eksperimentere med farver, hvor fx grøn skrift betyder, at det er fornøjelser, mens sort skrift betyder, at det er en opgave, fx støvsugning. Andre bruger post its i stedet for at skrive i planen og for nogle er billeder bedre end ord.

Læs mere og piktogrammer her.

UgeplanUgeplan med post its