fbpx
Opret bruger på ADHD
Som bruger kan du deltage aktivt på forummet og hjælpe med nyttige tips og svar for andre med ADHD.
Indtast dine oplysninger her STEP 1 af 2
Kodeordet kan du bruge på adhd.dk til at redigere dine personlige oplysninger.
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 1 af 4
Indtast dine oplysninger her
Kodeordet kan du bruge på adhd.dk til at redigere dine personlige oplysninger.
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 2 af 4
Vælg medlemstype:

Vælg interesser:
Tak fordi du vil gøre ADHD til håb og handlekraft
Som medlem støtter du ADHD-foreningens arbejde for at ruste mennesker med ADHD, så det er dem, og ikke diagnosen, der styrer deres valg i livet.
Step 3 af 4
Betal med kreditkort:
Et medlemskab i ADHD-foreningen betales første gang med kreditkort
Du kan på sidste side tilmelde dig til betalingsservice. Kontingent opkræves i februar.
Du er nu blevet medlem
Vi håber, at du vil blive glad for dit medlemskab. Velkommen i ADHD-foreningen.
Luk menu

Din kurv

Du har ingen varer i kurven.

Gå til webshoppen for at tilføje varer til kurven.

Indtast oplysninger

Step 2 af 5

Indtast betalingsadresse nedenfor

Anden leveringsadresse
Ja
Nej
(hvis du logger ind vil den automatisk udfylde dine kontakt oplysninger)

Indtast leveringsadresse nedenfor

Vælg leveringsmetode

Overblik

Her er din endelige ordre. Kig den igennem og tjek, om alt er, som det skal være.

Step 3 af 5
Vare: Antal: Enhedspris:
1 0,00 DKK
(Momsbeløb: 0,00 DKK)
Subtotal: 0,00 DKK inkl. moms
0,00 DKK
(Momsbeløb: -5,00 DKK)
Subtotal:
0,00 DKK inkl. moms
Tak for din tilmelding!
Du vil modtage faktura samt program med posten en af de kommende dage. Ydermere vil har vi sendt dig en mail med din tilmelding.

Vi ses!
Donation

8 juletips til forældre

8 juletips til forældre til børn med ADHD

I juleferien er der ikke de rutiner og faste rammer, som hverdagen ellers består af. De mange, lange feriedage byder på ekstra fri tid, hvor barnet ikke ved, hvad han skal, eller hvad der forventes af ham.

Dertil kommer alle dagene med et, for barnet, ofte kaotisk og uforudsigeligt indhold. Der er måske tale om fortravlede forældre, der har meget praktisk at se til. Der er måske en del transporttid. Og der er helt sikkert masser af ubærlig ventetid og uvished.

Ubesvarede spørgsmål og nye indtryk

Barnets hoved er fyldt med flere spørgsmål end normalt.

  • Får jeg det, jeg ønsker mig?
  • Kommer julemanden i år?
  • Hvornår må vi få slikket?
  • Tænder de ikke snart lysene på træet?
  • Hvordan deler vi mon gaverne ud?
  • Og hvor hulen er den pokkers mandel?

Barnet skal måske besøge uvante hjem og håndtere mange og uvante gæster. Og oven i alt dette bombarderes han hele tiden af et virvar af sanseindtryk.

Læsset vælter hurtigere

Det kokser for alle børn en gang imellem. Alle børn kommer jo i konflikt med deres forældre og andre børn som en del af deres generelle udvikling og opdragelse. Især i julen er der mere på spil i form af tættere samvær end normalt, flere spændte og måske flere skuffede forventninger, træthed osv.

Julen kan være stressende for alle børn og forældre, men med ADHD er det en ekstra udfordring. Barnet bliver hurtigere utålmodigt, hurtigere overstimuleret, hurtigere udmattet, følelserne koger hurtigere over, og filmen knækker tidligere end for andre børn på samme alder.

Barnet reagerer naturligt

Den øgede stress resulterer for mange familier i, at den søde juletid ender med at blive en blandet fornøjelse med mange bitre indslag undervejs. For børn reagerer med ængstelse, hysteri eller grænseoverskridende adfærd som en naturlig reaktion på, at de ikke kan overskue det, de står i.

Det er således ikke en bevidst handling fra barnets side. Det er ikke pga. ringe forældreevne. Og det er ikke pga. mangel på respekt over for forældre, værter, omgivelser eller lign. Det er pga. barnets kognitive funktioner i hjernen, som fungerer på et mindre effektivt niveau end hos jævnaldrende uden ADHD. Barnet kan ikke magte situationen og bliver overvældet af usikkerheden og følelsen af ikke at kunne leve op til forventningerne.

Brug for hjælp og støtte

Barnet har derfor brug for mere hjælp og støtte og for reducerede krav for at kunne trives i juledagene. Der er mange ting, man kan gøre, for at imødekomme en mindre stressende juletid for barnet.

Her er ADHD-foreningens 8 tips til dig som forælder til et barn med ADHD:

1. Lav en visuel plan

Sæt dig sammen med barnet i et roligt øjeblik inden ferien. Lav sammen en visuel plan over juledagene. Så kan barnet bedre overskue dagene og kan ud fra den grafiske fremstilling se, hvornår barnet skal hvad, og hvor mange dage, der er til. Ros barnet løbende for alt det, der lykkes og går godt, og for barnets mange anstrengelser. Når det kikser, så tag det roligt, og snak med barnet om, hvordan I kommer godt videre.

2. Underspil julehysteriet

Sig fx til dit barn: ”Kan du se alle de dekorationer, lys og skilte for alt muligt? Prøv at høre hvor larmende den TV reklame for julegaver er? Det er forretningernes måde at få vores opmærksomhed på, så vi bruger vores penge hos dem. Men vi behøver ikke at se og høre på det. Vi kan bare gå videre eller slukke for fjernsynet”

3. Sørg for et helle-sted

Barnet har brug for et hellested, hvis I besøger familie. Fx et gæsteværelse eller forældrenes soveværelse. Vis hende/ham med det samme, hvor han/hun må gå hen, og læg hans/hendes iPad, bøger eller tegnesager derind.

4. Tving ikke barnet til at hilse

Forlang ikke at barnet skal hilse på ukendte gæster eller perifere familiemedlemmer eller deres børn. At tvinge barnet til at hilse kan vække ubehagelige følelser hos et måske allerede overvældet barn. Uregerlig adfærd vil være barnets eneste forsvar. Ros derimod, når barnet interagerer positivt med de andre gæster, men forvent ikke at det sker før de har været sammen noget tid.

5. Besvar alle barnets spørgsmål

Besvar alle barnets spørgsmål om, hvad der skal ske i juledagene med korte, præcise svar. ”Hvor mange kommer der?” – ”Jeg tror omkring 15”.
Tak barnet for at lade dig vide, hvad barnet tænker på. ”Jeg er rigtig glad for dine spørgsmål, skat. Jeg vil gerne sørge for, at du har det rart, så når jeg ved, hvad du spekulerer over, er det en stor hjælp”.

6. Øv jer på sætninger ved konflikter

Er der risiko for at barnet kommer i konflikt med sine søskende, fætre eller kusiner, så sørg for at øve nogle hjælpe-sætninger på forhånd. ”Må jeg bede om den, når du er færdig?” eller ”Kan vi lege det her sammen?”, er gode udsagn at træne inden. Hvis dit barn kommer og fortæller, hvad de andre har gjort, så sig: ” Hvordan vil du håndtere det?”. Hvis det handler om mobberi eller voldelig adfærd, må du selvfølgelig gribe ind.

7. Blæs på andres mening

Når der er ADHD i familien, er det vigtigt at kunne blæse på andres mening. Det er okay at gøre tingene anderledes og ikke altid følge de sociale kodekser eller traditioner.

  • Måske har dit barn brug for at have været med til at købe sin egen julegave og selv pakke den ind.
  • Måske kan man godt stikke en mandel ned i skålen til et barn, der egentlig er for gammel til den slags.
  • Måske er det okay, at børnene rejser sig før de voksne er færdige med at spise. Slap af, børnene skal nok lære de ”ægte” spilleregler på sigt.

8. Giv barnet et job

Hold barnet beskæftiget og indgyd selvværd ved at give ham et vigtigt stykke arbejde. Sæt barnet til at være den, der serverer drikkelse, når gæsterne kommer, eller tage imod folks jakker og bestemme, hvor de skal ligge. Det kan være barnet, der står for at dække bord, røre risalamanden sammen, smage på sovsen osv. Han hjælper til, får det godt med sig selv, og du får som forælder god mulighed for at rose barnets adfærd og holde den positive stemning kørende. Husk, at det selvfølgelig er vigtigt, at opgaven ikke er for svær.

Nyd nuet denne jul

Vi håber, at du kan bruge de 8 tips eller dele af dem. Sørg for at være til stede i nuet og rigtigt nyde dine børn denne jul. Til forskel fra det de får i julegave, så vil minderne om en god juleaften blive hos dem for altid.

Glædelig jul til alle!

Tilbage til “Højtider og fest”

Søg i mestringsbanken

Her kan du søge i mestringsbanken.
Bliv medlem af ADHD-foreningen og støt ADHD-sagen