ADHD og graviditet

Graviditet og det at blive mor er fyldt med forandringer, forventninger og udfordringer, dette gælder alle kvinder. Men kvinder med ADHD/ADD står over for ekstra store udfordringer på grund af de vanskeligheder, som ADHD/ADD i forvejen giver dem i deres hverdag.

Hormoner, graviditet og ADHD

Kvinder med ADHD oplever ofte, at deres ADHD-symptomer er mere tydelig i ugerne op til deres menstruation. Her oplever de flere svingninger i humøret, søvnproblemer og nedtrykthed end ellers. Det kan skyldes, at progestrogen-niveauet stiger op mod menstruationen, hvilket påvirker kroppen.

I graviditeten har kvinder ikke menstruation, hvilket betyder at det ellers så svingene progestrogen niveau bliver mere stabilt. Mange kvinder oplever derfor også, at deres ADHD er mere i ro under graviditet og at de har mere mentalt overskud.

Organisering og prioritering

I graviditeten er der mange ting som skal planlægges og forberedes. Samtidig er der mange tanker og bekymringer, som kan fylde. Derfor kan det, som gravid med ADHD, være svært at vide, hvornår man skal bekymre sig om hvad. Det kan eks. betyde, at man kan lade tankerne om fødsel og opdragelse fylde alt i de første tre måneder af graviditeten, hvor der er vigtigere at passe på sig selv, sørge for at leve sundt og bl.a. få jern og folsyre. Det kan også ende med, at man ikke får indkøbt bleer og babytøj til efter fødslen, fordi der er noget andet, som fylder.

Det kan derfor være en stor hjælp for gravide med ADHD at få støtte til at prioritere fokus og få struktur på graviditeten samt klargøringen til, når baby kommer med hjem.

Større risiko for fødselsdepression

Risikoen for at få en fødselsdepression er forhøjet, når man har ADHD/ADD. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne for en fødselsdepression:

  • Nedtrykthed, nedsat lyst og interesse og manglende energi
  • Det kan være ledsaget af fx angst, uro, nedsat selvtillid, selvbebrejdelser og skyldfølelse, tanker om død og evt. selvmordstanker og søvnbesvær.

Det er almindeligt, at humøret i tiden efter fødslen går op og ned. Der er mange nye tanker og følelser, at forholde sig til. Det er først, hvis symptomerne bliver vedvarende, at der er tale om en fødselsdepression.

Tag fat i din praktiserende læge eller din sundhedsplejerske, hvis du tror, du har eller er ved at få en fødselsdepression.

Forskellige retningslinjer

Retningslinjerne og tilbuddene for gravide med ADHD er forskellige fra region til region, men det kan være en fordel for dig, at efterspørge tilbud målrettet gravide med ADHD både hos din praktiserende læge men også hos din sundhedsplejerske eller jordemoder for at få kendskab til, hvad der er lige netop i dit område.

Online forløb

ADHD-foreningen tilbyder i løbet af 2024 og 2025 online forløb for gravide med ADHD og for kvinder med ADHD, som lige har født.

Forløbet består af 10 online møder på 1½ time, hvor 8-10 deltagere mødes og får snakket om dagens emne. Dagens emne bliver introduceret igennem 10 podcasts med en varighed på 30-40 minutter. Podcastene kan høres før hver enkel forløbsgang.

Der vil blive afholdt 1 forløb i 2024 med opstart i uge 38 for gravide med ADHD/ADD og 3 forløb i 2025, hvor af 2 er for kvinder med ADHD/ADD, som lige har født og 1 for gravide med ADHD/ADD.

 

Podcast om graviditet og ADHD/ADD

ADHD-foreningen har i forbindelse med onlineforløbet lavet en podcast til gravide og nye mødre. Podcasten hedder AMOR – for gravide og nye mødre med ADHD.

AMOR står for ADHD, mestring og redskaber, og afsnittene har hver et emne, som relaterer sig til graviditet og/eller tiden som nybagt mor.

Afsnittene ligger også gratis tilgængeligt på Apple Podcast og Spotify.

Afsnit 1: Kvinder, graviditet og ADHD
Psykiater Anne Philipsen er med os i studiet, hvor hun gør os klogere på, hvad er ADHD, hvordan ADHD er anderledes hos kvinder, og ikke mindst hvad sker der i kroppen, når man bliver gravid og har ADHD.
Læs mere
Afsnit 2: ADHD-medicin og graviditet
Vi taler med forsker og lektor Kathrine Bang Madsen og speciallæge i almen medicin Helene Præstholm om brugen af ADHD-medicin under graviditeten. Kathrine gør os klogere på, hvad den nyeste forskning viser, og Helene giver indblik i, hvordan hun vejleder gravide med ADHD i forhold til medicin.
Læs mere
Afsnit 3: Selvværd og ADHD
Vi taler med ADHD-foreningens fagchef Tine Krista Hedegaard og vores gæst Mai, som er mor med ADHD, om, hvorfor selvværdet kan være særligt udfordret, når du har ADHD. Vi ser på, hvordan maskering kan påvirke selvværdet negativt, hvordan et lavt selvværd kan påvirke oplevelsen af ens evner som mor, og ikke mindst hvordan man kan arbejde med sit selvværd.
Læs mere
Afsnit 4: Jordemoderens gode råd
Vi har jordemoder Mette Winther med os i studiet i dette afsnit, og hun gør os klogere på, hvad jordemoderens rolle er, hvad man kan bruge sin jordemoder til, og hvordan man selv kan forberede sig godt til fødslen som kvinde med ADHD.
Læs mere
Afsnit 5: Struktur og planlægning
I dette afsnit har vi endnu en gang ADHD-foreningens fagchef Tine Krista Hedegaard i studiet, og hun har fået selskab af Josephine, som er mor med ADHD. Vi taler om behovet for struktur, og hvordan det er en udfordring at skabe dette, når man byder et lille nyt menneske velkommen i familien.
Læs mere
Afsnit 6: Sundhedsplejerskens gode råd
Vi har i dette afsnit sundhedsplejerske Dorte Fischer i studiet. Hun gør os klogere på, hvorfor sundhedsplejersken kommer på besøg, og hvad man i det hele taget kan bruge sin sundhedsplejerske til.
Læs mere
Afsnit 7: Fødselsdepression
I dette afsnit er forsker og lektor Kathrine Bang Madsen igen i studiet, og hun har denne gang fået selskab af Malene, som er mor med ADHD. Vi taler om, hvad den nyeste forskning viser om ADHD og fødselsdepression, og vi hører Malenes personlige beretning om, hvordan tiden efter hendes første fødsel blev helt anderledes end forventet.
Læs mere