Organisering og prioritering
I graviditeten er der mange ting som skal planlægges og forberedes. Samtidig er der mange tanker og bekymringer, som kan fylde. Derfor kan det, som gravid med ADHD, være svært at vide, hvornår man skal bekymre sig om hvad. Det kan eks. betyde, at man kan lade tankerne om fødsel og opdragelse fylde alt i de første tre måneder af graviditeten, hvor der er vigtigere at passe på sig selv, sørge for at leve sundt og bl.a. få jern og folsyre. Det kan også ende med, at man ikke får indkøbt bleer og babytøj til efter fødslen, fordi der er noget andet, som fylder.
Det kan derfor være en stor hjælp for gravide med ADHD at få støtte til at prioritere fokus og få struktur på graviditeten samt klargøringen til, når baby kommer med hjem.
Større risiko for fødselsdepression
Risikoen for at få en fødselsdepression er forhøjet, når man har ADHD/ADD. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne for en fødselsdepression:
- Nedtrykthed, nedsat lyst og interesse og manglende energi
- Det kan være ledsaget af fx angst, uro, nedsat selvtillid, selvbebrejdelser og skyldfølelse, tanker om død og evt. selvmordstanker og søvnbesvær.
Det er almindeligt, at humøret i tiden efter fødslen går op og ned. Der er mange nye tanker og følelser, at forholde sig til. Det er først, hvis symptomerne bliver vedvarende, at der er tale om en fødselsdepression.
Tag fat i din praktiserende læge eller din sundhedsplejerske, hvis du tror, du har eller er ved at få en fødselsdepression.
Forskellige retningslinjer
Retningslinjerne og tilbuddene for gravide med ADHD er forskellige fra region til region, men det kan være en fordel for dig, at efterspørge tilbud målrettet gravide med ADHD både hos din praktiserende læge men også hos din sundhedsplejerske eller jordemoder for at få kendskab til, hvad der er lige netop i dit område.
Online forløb
ADHD-foreningen tilbyder i løbet af 2024 og 2025 online forløb for gravide med ADHD og for kvinder med ADHD, som lige har født.
Forløbet består af 10 online møder på 1½ time, hvor 8-10 deltagere mødes og får snakket om dagens emne. Dagens emne bliver introduceret igennem 10 podcasts med en varighed på 30-40 minutter. Podcastene kan høres før hver enkel forløbsgang.
Der vil blive afholdt 1 forløb i 2024 med opstart i uge 38 for gravide med ADHD/ADD og 3 forløb i 2025, hvor af 2 er for kvinder med ADHD/ADD, som lige har født og 1 for gravide med ADHD/ADD.