Smalltalk

Smalltalk er en svær størrelse! Det er ikke altid nemt at finde på noget at tale om. Det kan også være svært at vide, hvornår man måske kommer til at overtræde den andens grænse.

Hvis du gerne vil smalltalke, men ikke helt ved, hvordan du skal starte en samtale, kan du starte med at vise interesse for en anden, ved at stille et spørgsmål

Spørg ind til den fælles interesse eller omstændighed

Det kan fx handle om anledningen til at I er sammen. Spørg fx til, hvordan han/hun kender aftens vært? Hvis det er et skole-arrangement, så spørg, hvem han/hun er mor/far til? Er det et arrangement, som er knyttet til et geografisk sted, så spørg, hvor han/hun bor og hvor længe de har boet i området?

Stil åbne spørgsmål

Spørg fx ”Hvad får du så tiden til at gå med for tiden?” På den måde giver du den anden part mulighed for selv at vælge, hvilket fokus de vil have i samtalen. Måske vil de gerne snakke om arbejde, men andre vil hellere tale om deres hobby, deres frivillige arbejde, deres børn eller et projekt, som de har gang i for tiden. Og du får samme frihed, når du sandsynligvis får samme spørgsmål.

Stil opfølgende spørgsmål

I stedet for at tale om dig selv, så stil opfølgende spørgsmål til det, som din samtalepartner fortæller. FX Hvor længe har du været interesseret i det? Hvordan kom du i gang? Hvem laver du det sammen med? Hvad skal der ske fremover?

Spørg tilbage

Hvis du bliver spurgt om noget, er det en god idé at stille samme spørgsmål tilbage. Hvis du f.eks. bliver spurgt: ”Hvor mange børn har du?”  Kan du svare: ”Jeg har ét barn, han hedder Jens. Har du nogen børn?”

Åbn samtalen med et aktuelt emne

Tag et hurtigt kig på dagens nyheder inden arrangementet og forbered dig på at spørge til og tale om 2-3 aktuelle emner, som de fleste sikkert har hørt om i de seneste dage. Er det helt nye mennesker, som du slet ikke kender, så prøv at finde emner, som ikke handler om politik eller religion.

Her skal du være opmærksom!

Der er områder, hvor du skal være opmærksom på, når du smalltalker, ellers kan det nemlig hurtigt gå galt.

Hvis den du taler med har børn, og du ikke selv har nogen, men du til gengæld har et kæledyr, så skal du passe godt på. Ingen forældre har lyst til at få sammenlignet deres børn med dyr. Prøv hellere om du kan komme i tanke om et barn i din familie eller vennekreds, som du kan drage ind i samtalen.

Husk at give plads til den anden. Hvis I taler om et emne, der interesserer dig rigtig meget, kan du måske komme til at tale alt for meget. Samtaler er ofte bygget op omkring taleture, hvor man skiftes til at give plads til den anden.

Derfor skal du:
1. Først tage ordet når den anden holder en lang pause.
2. Forsøge at give ordet videre, inden du skifter emne.

Vær varsom med intime detaljer! Som hovedregel skal du ikke fortælle meget personlige eller intime detaljer om dig selv, eller andre. Hvis du taler med en god ven, og vedkommende selv bringer det på bane, er det dog ok.